Om 09:00 vertrokken we met de bus naar Altamura. Dit stadje is gedeeltelijk ommuurd en werd vroeger ook wel "Leonessa di Puglia" genoemd: de leeuwin van Puglia. Het is de grootste stad in deze streek. Met name in het oude centrum zijn veel doodlopende straatjes te vinden. Deze straatjes worden Claustri genoemd en zijn rijkelijk voorzien van planten, bloemen. Altamura is "la città del pane", de stad van het brood. Het brood van Altamura is beroemd en heeft een officieel DOP-keurmerk (Denominazione D'Origine Protetta), de hoogste eer die een Italiaanse brood kan behalen. Het brood heeft een zachte binnenkant en een knapperige korst. Natuurlijk zijn we naar een bakkerij geweest om dat "Pane di Altamura" te proeven: het smaakte inderdaad best goed.

Later in de middag zijn we naar Matera gereden. Matera is de oudste stad van Italië en is vooral bekend vanwege de Sassi, een wijk die bestaat uit huizen die deels uit de rotsachtige bergen uitgehouwen zijn. De oorsprong van Matera ligt in de prehistorie toen werd begonnen met het uithakken van grotwoningen. Tot 1952 woonden er nog duizenden mensen in de grotwoningen, maar vanwege de slechte hygiënische en sanitaire omstandigheden werd bewoning door de Italiaanse regering verboden. De Sassi had zelfs eigen kerkjes!
Sinds 1993 staat de Sassi en het park van de rotskerken van Matera op de lijst werelderfgoederenlijst van UNESCO.

 



     2022 © Henri Brinkman       Vorige reisdag             Volgende reisdag