‘s Morgens vertrokken we naar Bari, de hoofdstad van Puglia. In het mooie historisch centrum (Bari Vecchia) met z’n kronkelende straatjes, staan zo'n 40 kerken waaronder de grote Basilica di San Nicola die is gewijd aan de heilige Nicolaas, Sinterklaas. De basiliek werd gebouwd nadat de relieken van Sint Nicolaas vanuit het Turkse Myra naar Bari waren gebracht. Sindsdien is de basiliek een bedevaartsoord, met name vanwege de crypte, onder de kerk, met het graf van Sint Nicolaas.
Bari is ook de stad van de orecchiette, ‘kleine oortjes’ van pasta, die buiten op straat meestal door oudere dametjes met de hand worden gemaakt. Als de pasta klaar is, liggen de oortjes in grote bakken op straat te drogen. De haven van Bari, Lungomare Imperatore Augusto, bijgenaamd de ‘Gateway to the Oriënt’, is een belangrijk doorvoerpunt voor goederen uit het Middellandse Zeegebied. In de haven liggen veel kleine vissersbootjes, maar vanuit Bari vertrekken ook grote veerboten naar Kroatië, Albanië en Griekenland, landen die “aan de overkant” liggen.

’s Middags gingen we naar Castel del Monte. Dit kasteel staat op een heuvel en alles aan het kasteel heeft met 8 te maken: zo is het een achthoekig kasteel. Aan de achthoekige binnenplaats liggen acht identieke zalen waarvan de muren en plafonds met marmer zijn bekleed. Er zijn twee verdiepingen, in totaal 2x8=16 zalen. De muren van het kasteel zijn 8 voet (bijna 2,5 meter) dik en 80 voet (bijna 25 meter) hoog.
In de loop van de eeuwen werd het kasteel als residentie, gevangenis, schuilplaats tegen de pest en als rovershol gebruikt. Castel del Monte geldt tegenwoordig als een van de mooiste Italiaanse kastelen van de middeleeuwen. Sinds 1996 staat dit kasteel op de Werelderfgoedlijst.
Van binnen kan het kasteel echter niet tippen aan veel Nederlandse kastelen die prachtige interieurs hebben: de zalen in Castel del Monte zijn wat dat betreft erg kaal terwijl de buitenkant en de ligging van het kasteel wel erg mooi zijn.

 


     2022 © Henri Brinkman       Vorige reisdag             Volgende reisdag