De Berliner Mauer is het bekendste symbool van de zgn Koude Oorlog. De kilometers lange muur werd in 1961 gebouwd om te voorkomen dat inwoners van zouden vluchten naar het westen. Het westerse deel van de stad werd door de muur gescheiden van Oost Berlijn (en de rest van Oost-Duitsland). Op mensen die de grens probeerden over te steken werd geschoten: tijdens vluchtacties bij de muur zijn minstens 200 mensen om het leven gekomen.


Langs de Spree in Friedrichshain is een groot stuk van de Berlijnse muur blijven staan. Na de val van de Berlijnse muur in 1989 mochten in 1990 118 kunstenaars uit 21 landen aan de Oost-Berlijnse kant beschilderen.
Met hun werken gaven ze hun visie op de politieke situatie in het Berlijn van 1989/1990.
Aan de oostkant zijn “echte” kunstwerken te zien waaronder de beroemde kus, terwijl aan de kant van de Spree meer grafity-achtige werken te zien zijn.


Aanvankelijk zou het een tijdelijke tentoonstelling zijn: de East Side Gallery. De beschilderde stukken muur zouden in andere landen worden tentoongesteld en verkocht, maar in 1991 werd de East Side Gallery tot nationaal monument uitgeroepen.


Het weer, toeristen en vandalen zorgden ervoor dat de schilderingen in de loop van de jaren verweerd en beschadigd raakten en daarom werden stukken muur in 2000 grondig gerenoveerd. Blijkbaar niet goed genoeg want in 2008 was alweer een nieuwe renovatie nodig. Nu werd het grondiger aangepakt en werden de kunstenaars uitgenodigd om hun kunstwerken te herstellen.


Inmiddels is de East Side Gallery de grootste permanente openluchttentoonstelling ter wereld en is een verzoek ingediend om het op te nemen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 



     2022 © Henri Brinkman       Kerstmarkten            Naar overzicht Berlijn