vrijdag 23 augustus 2019
De laatste dag alweer van deze rondreis. Vandaag gingen we via de Ju Yong Guan-bergpas naar de Chinese Muur, een van de moderne 7 wereldwonderen. De eerste delen van de muur stammen uit zevenhonderd voor Christus, de totale lengte van de oorspronkelijke muur is meer dan 20000 km
en is daarmee het langste bouwwerk dat door mensen is gemaakt.
De Chinese muur is niet bepaald plat: er zijn veel steile trappen en afdalingen met ook nog eens traptreden van ongelijke hoogte variërend van zo'n 10 tot 30 cm. Bovendien was de reling op de hoogte van Chinese peuters gemaakt, wat de klim er niet makkelijker op maakte.
Hoewel de klim best wel vermoeiend was, was het uitzicht over de groene bergen en de vallei gewoonweg schitterend!
Na de lunch in een restaurant boven een koper-atelier hebben we dat atelier bezocht. We zagen onder andere cloisonné emaille-werk, een hele mooie, bewerkelijke methode die daardoor ook zeer prijzig zijn.
Vervolgens zijn we verder gereden naar de Ming graven waar 13 van de 16 keizers uit de Ming-dynastie in graftombes begraven liggen. Via de Changling Heilige Weg met aan weerszijden grote beelden van menselijke figuren en dieren, liepen we terug naar de bus om daarna file-rijdend over tolwegen weer naar het hotel terug te gaan.
Na een snelle opfrisbeurt werden we met de bus naar een restaurant gebracht, waar we de beroemde Peking eend hebben gegeten. Het snijden en serveren ervan is een heel ritueel en leuk om een keer gezien te hebben: niet te vergelijken met de Peking eend gerechten zoals die in Nederlandse Chinese restaurants wordt opgediend.
Na terugkeer in het hotel hebben we de koffers gepakt, want morgenochtend vertrekken we via München terug naar Amsterdam.
2019 © Henri Brinkman Vorige pagina Volgende pagina